freedom of speech: the boundaries

nntto.jpg

I never thought this website was going to be so full of political messages and
posts, however the Dutch government seems to make it impossible to post stuff
every now and then, without mentioning at least one of the many ignorant or
conservative actions as a nice display of the growing an ongoing stupidity that
surrounds us. After arresting 2 members of the The Hague based DHC hiphop
crew because of threatening lyrics towards a Dutch politician, now they feel
the Frieslandic (northern Netherlands) posse of NNTTO (noord nederlands taal-
technisch offensief) have been harsh and cruel by comparing the dutch national
immigration Service with WWII german camp-leaders. This might not be correct,
but hey, NNTTO is an anti-racism unit and blunt statements have to be made
every now and then… especially when we are young and cannot use our anger
in a polite, constructive way. This is just what a democratic society is all about,
everybody… being able to use a fat marker instead of a fine liner every once
in a while.

Yet another fine example of the recent dutch Government missing the point…
By the way, Dutch readers, if you wanna laugh really hard, try and read the
following article in genuine ‘Fries’ (I think…) out loud! Funny!!!

4 Comments

 1. Posted July 13, 2004 at 11:34 pm | Permalink

  I agree with you. But i think your argument is wrong. If you feel threatened by a bunch of kids with microphones, you’re a bit out of touch with reality. But being able to react if you think you’re done wrong, is what makes a democracy. It’s what makes you use your anger in a polite, constructive way.

 2. Posted July 14, 2004 at 10:00 am | Permalink

  Just read the newspaper article on NNTTO.

  You said:
  “…now they feel the … NNTTO … have been harsh and cruel by comparing the dutch national immigration Service with WWII german camp-leaders.”

  Who do you mean by ‘they’? Your article suggests you mean the Dutch government. But the newspaper says that NNTTO has toned down their lyrics themselves as a precaution.

  Come to think of it… You put the blame on the dutch government, while they have nothing to do with both of the incidents you mention.

 3. rufus.k
  Posted July 16, 2004 at 12:17 pm | Permalink

  Volgens dat artikel hebben ze hun teksten gewijzigd, omdat ze niet (net als DHC) het risico willen lopen ook gestraft te worden (net als DHC). Ik denk dat de overheid door een voorbeeld te stellen (bij DHC) schuldig is aan het zaaien van paniek en een soort van poldercensuur… het is aan de artiesten om hier uiteraard wel of niet in mee te gaan… Ik vind het in elk geval ongezond, de jeugd is in mijn optiek nooit subtiel geweest, dat is in haar geval (dat van de jeugd dus) inherent verbonden aan het jong zijn. Het nieuwe rechts-christelijke beleid moet inzien waarom deze jongeren zo boos en bang zijn, ze moeten luisteren naar de achterliggende gedachte van deze (terecht bange) en gefrustreerde jongeren (die of je dat nu wilt of niet) de stem zijn voor een groot gedeelte van hun generatie… Het heeft geen zin om het continu voor de regering op te nemen, want de stemmingmakerij die ze rond de laatste twee verkiezingstijden lanceerden, keert zich nu tegen zichzelf. Er zijn inmiddels genoeg blanke, autochtone nederlanders met allochtone vrienden die op uitzetten staan, zien dat hun vrienden niet debet zijn aan het crimele klimaat in hun woonplaats, enz… en het op deze manier opnemen tegen de overheid en haar nieuwe (asociale) beleid. In die zin is dit een overheidszaak, niet in de details (daarin heb je uiteraard gelijk) maar ik bekijk liever de grote lijn in een ‘zaak’ als deze… PS. Je mag hier in het Nederlands ook ‘commenten’.

 4. Posted July 16, 2004 at 1:04 pm | Permalink

  Mee eens.
  Het is duidelijk dat de huidige regering zijn mandaat heeft verloren. Jammer dat ze zo in zichzelf gekeerd blijft en last heeft van tunnelvision dat ze het zelf nog niet opmerken. Mede dankzij een oppositie die het te druk heeft met zijn eigen wonden te likken.