200 jaar ‘Nieuwe Stoff’!

huemobistisch_fijn_stoff_small

Het HuMobisme, dat weten jullie misschien niet, is een stroming waarvan wij (de HuMobisten Gyz La Rivière en Rufus Ketting) de hedendaagse afgevaardigden zijn, maar dat al eeuwen bestaat. Toen wij onlangs, voor een performance die we a.s. zondag in het MUSEUM ROTTERDAM (da’s het voormalige historisch museum Rotterdam) gaan doen, ons archief in zijn gedoken en wat oude paperassen, documenten en relikwieën hebben afgestoft, kwamen wij iets spectaculairs tegen. Namelijk stokoud materiaal dat gebruikt werd en gemaakt is tijdens oude vieringen van de Huemobistische (naar spelling 1811, archief Rotterdamsch Huemobistisch genootschap) feestdag ‘nieuwe stoff’.

Tijdens Nieuw Stof (Nieuwe Stoff) vieren de HuMobisten al sinds oudsher het gegeven van, de naam zegt het eigenlijk al, ‘nieuw spul’. Er is geen vaste vierdag, maar -en nu komt het- het ceremoniële gedeelte van de feestdag (die voor de rest uit zoveel mogelijk eten, drinken en het afsteken van voetzoekers bestaat) heeft al eerder plaatsgevonden in het Schielandhuis (dat jullie wel kennen als de plek waar thans het Museum Rotterdam is gevestigd) en niet zomaar voor een stelletje boeren, nee! dat heeft plaatsgevonden in aanwezigheid van Napoleon Bonaparte, die er volgens de Huemobistische statuten nogal van in de war was en ‘[...] vrijwel gelijk na den plaechtigheid om zijn avondtoilet heeft verzocht[...]’ (statuten Rotterdamsch Huemobistisch genootschap, par. 8E, MDCCCXI (1811).

Over het ritueel zelf willen we nog niet veel verklappen, behalve dat het met het bevrijden van een zekere geest en het verschonen van een zeker residu te maken heeft, maar och… het gaat er natuurlijk in de eerste plaats om dat je er bij bent geweest.

begint om 14.10, als start van de tentoonstelling RITUELEN.