Reconquista

Het is weer Rotterdam 2040 tijd. Gyz komt in mei met de première van zijn eigen boekverfilming en ik maak zijn titels en ‘campagne design’. De té goeie Rotterdamse archiefbeelden vliegen ons weer om de oren dus. Wat te denken van deze helaas (op Cinerama en Lantaren/Venster na) uitgestorven dinosauriër: de Rotterdamse niet-mega-bioscoop. In dit geval: (de) ‘Alhambra’.

Alhambra, waar ondergetekende ‘Als u begrijpt wat ik bedoel’, ‘The Dark Crystal’ en ‘The secret of Nymh’ nog heeft mogen zien. Alhambra, de bios die als eerste de term Riksbios coinde (naar binnen voor een rijksdaalder) en de bioscoop met de trappetjes die AL-TIJD(!) naar pis stonken. Junkies en zwervers, moet u weten, mochten destijds net als de echte mensen gewoon loslopen door het stadscentrum en die lui deden hun behoefte nu eenmaal het liefst in het trappenhuis van Alhambra.

Tegenwoordig vind je er een reeds vier jaar leegstaand pand waar de Kinko’s een kleine tien jaar heeft gezeten en even verderop het dynamische ‘Rotterdam Info’, waar je met je vragen over deze ingewikkelde metropool heen kan. Ik zou wel eens willen weten waarom de Corso, de Thalia, de NRC Cineac, Lumière, Kriterion —en Gyz weet er vast nog wel wat te noemen— eigenlijk allemaal opgehouden zijn te bestaan. Dat ga ik ze morgen eens vragen.

photo: John Riper

4 Comments

 1. Posted March 20, 2013 at 10:10 pm | Permalink

  Eigenlijk jammer dat ze het gebouw niet gewoon zo gelaten hebben. Zag er best wel geinig uit.

 2. de vogel
  Posted March 21, 2013 at 12:57 pm | Permalink

  Het zag eruit als een middelbare school uit de Alexanderpolder Patrick. Maar, inderdaad, best wel geinig.

 3. MLR
  Posted March 25, 2013 at 3:54 pm | Permalink

  Vergeet discotheek Charleston niet, zat beneden (basement). Met een Saturday Night fever dance floor (en witte kunststof palmbomen..)

 4. Dhr. DeLuxe
  Posted May 11, 2013 at 5:13 am | Permalink

  Het is net als met dat “jammer, zo’n leuk winkeltje” die bij bosjes verdwijnen: wanneer heb je er zèlf voor het laatst voor klandizie gezorgd?

  Nou dan! Dàt.
  (Een Amerikaan zou zeggen ‘it’s the economy, stupid’, ook een zegswijze, eentje die in strekking hetzelfde is, alleen compacter, agressiever, en zakelijker; Amerikaanser zeg maar…)